fbpx

Απορροφητήρας… Last but not least…

Απορροφητήρας… Last but not least…

Σίγουρα, δεν θέλεις να ζεις σε ένα σπίτι το οποίο μυρίζει φαγητό παντού και όλες τις ώρες… Επίσης, γνωρίζεις πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να απαλλαγείς από αυτή την κολλώδη μεμβράνη που καλύπτει όλα τα ντουλάπια και τους πάγκους, ειδικά δίπλα στην περιοχή του μαγειρέματος. Μία τέτοια κατάσταση μπορεί πραγματικά να προκαλέσει πονοκέφαλο και ο μόνος τρόπος για να την αποφύγεις είναι η εγκατάσταση ενός καλού απορροφητήρα.
Αν και σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται, ο απορροφητήρας είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο σημαντικές συσκευές στην κουζίνα σου. Είναι σχεδιασμένος για να απομακρύνει οσμές, θερμότητα και καπνό που μπορεί να προκύψουν από το μαγείρεμα.
Αν σκέφτεσαι ότι ίσως να μην είναι και τόσο απαραίτητη συσκευή, παρακάτω θα βρεις τους λόγους που θα σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη:
 
1)      Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα
Ίσως η πιο σημαντική δουλειά του απορροφητήρα είναι να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα της κουζίνας σου. Ο ρυπογόνος αέρας απορροφάται μέσω ενός μηχανοκίνητου ανεμιστήρα και είτε μεταφέρεται έξω, είτε φιλτράρεται και επανακυκλοφορεί.
2)      Απορροφά τη θερμότητα
Το μαγείρεμα παράγει θερμότητα που μπορεί να κάνει μια κουζίνα αρκετά άβολη. Με τον απορροφητήρα αφαιρείται η θερμότητα και ο ατμός, παρέχοντας ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον μαγειρέματος.
3)      Μειώνει τις οσμές
Η μυρωδιά του φαγητού όταν πεινάς, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα στον κόσμο. Όταν όμως τελειώσεις το γεύμα σου, δεν θες να μυρίζει όλο το σπίτι για ώρα… Αντίστοιχα, δεν θες να ποτίσουν από αυτές τις οσμές οι τοίχοι και τα έπιπλά σου. Η ενεργοποίηση του απορροφητήρα, βοηθά στην απορρόφηση αυτών των δυσάρεστων οσμών, αφήνοντας το σπίτι σου να μυρίζει φρεσκάδα.
4)      Διευκολύνει το καθάρισμα
Χωρίς απορροφητήρα, το λίπος και η υπερβολική υγρασία από το μαγείρεμα, μπορεί να δημιουργήσουν μία κολλώδη μεμβράνη στον περιβάλλοντα χώρο που είναι δύσκολο να καθαριστεί και δημιουργεί βακτήρια και μούχλα που επιβαρύνουν την υγεία. Με τη χρήση του απορροφητήρα, αποφεύγονται όλα τα παραπάνω και μειώνεται ο χρόνος καθαρισμού στο μισό.
 
 
 
Οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί για να συνειδητοποιήσεις τη χρησιμότητα ενός απορροφητήρα. Πριν προχωρήσεις όμως στην αγορά του, καλό θα είναι να σκεφτείς τις παρακάτω παραμέτρους που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την σωστή επιλογή:
 
·         Το σύστημα εξαερισμού
Γενικά θα είναι καλύτερα να τοποθετήσεις τον απορροφητήρα της κουζίνας σου σε έναν εξωτερικό τοίχο, μιας και έτσι ο σωλήνας εξαγωγής θα είναι πιο κοντός και άρα πιο αποτελεσματικός. Εάν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καλό θα είναι ο σωλήνας εξαγωγής να έχει όσο γίνεται λιγότερες ή και καθόλου στροφές. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο κοντά τοποθετηθεί σε εξωτερικό τοίχο, τόσο πιο αποδοτικός θα είναι.
·         Η ισχύς του ανεμιστήρα
Το μέγεθος του χώρου θα υπαγορεύσει πόσος ισχυρός πρέπει να είναι ο ανεμιστήρας του απορροφητήρα ώστε να καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα και να βοηθά στην αποφυγή των έντονων οσμών κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Για να προσδιορίσεις τις ανάγκες σου, πολλαπλασίασε το ύψος της οροφής της κουζίνας με το μήκος και το πλάτος του δωματίου. Αυτό θα σου δώσει τον όγκο της κουζίνας σου.
Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξεις έναν απορροφητήρα που να μπορεί να αντικαθιστά ή να καθαρίζει τον αέρα σε αυτό τον χώρο τουλάχιστον 8 φορές/ώρα.
·         Ο θόρυβος
Όσο αποτελεσματικός και αν είναι ένας απορροφητήρας, εάν ακούγεται σαν ένα μικρό αεροσκάφος που απογειώνεται κάθε φορά που τον χρησιμοποιείς, ίσως δεν έχει νόημα η λειτουργία του, γιατί ο τόσος θόρυβος θα σε οδηγήσει στην παράνοια… Κατά συνέπεια, ο απορροφητήρας σου θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο αθόρυβος και για το λόγο αυτό μην ξεχάσεις είτε να ελέγξεις τα dB του, είτε να τον τσεκάρεις σε λειτουργία πριν τον αγοράσεις.
 
H εταιρεία MORRIS, υπολογίζοντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους προτείνει μια σειρά απορροφητήρων υψηλών προδιαγραφών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του καθημερινού σου μαγειρέματος.