fbpx

Κλιματισμός – Η ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή μας

Κλιματισμός – Η ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή μας

Ελληνικό καλοκαίρι! Τί σου έρχεται αμέσως στο μυαλό; Ήλιος, θάλασσα, νησιά, μπάνια, θερινά σινεμά, ουζάκια και διακοπές.  Όλα αυτά είναι υπέροχα, αλλά δυστυχώς δεν είναι τα μόνα που έρχονται μαζί με το καλοκαίρι. Υπάρχει κάτι ακόμη που συνοδεύει τους θερινούς μήνες και εμείς στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά.

‘Hδη, έχεις τη λέξη στο μυαλό σου: Καύσωνας… Ο εφιάλτης του καλοκαιριού…

Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος να τον αντιμετωπίσεις; Τα κλιματιστικά.

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που δεν αντέχουν τη ζέστη, είναι σίγουρο ότι απολαμβάνοντας τη δροσιά του κλιματιστικού, κάποια στιγμή θα αισθάνθηκες τυχερός που ζεις στην  σύγχρονη εποχή, χαίρεσαι τα οφέλη της τεχνολογίας και κατ’επέκταση μπορείς να βρεις δροσιά στην καρδιά του καλοκαιριού.

Δεν ήταν πάντα έτσι…
Μέχρι την ανακάλυψη των κλιματιστικών, ο άνθρωπος μπορούσε μόνο να ελέγχει τη φωτιά και άρα είχε τη δυνατότητα να ζεσταίνεται. Το να μειώνει τη θερμοκρασία ήταν πάντα μία πολύ δυσκολότερη πρόκληση. Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση του εκκεντρικού Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ηλιογάβαλου, ο οποίος έστελνε σκλάβους να μεταφέρουν χιόνι από τα βουνά και να το στοιβάζουν στον κήπο του, ώστε ο ο δροσερός αέρας να μεταφέρεται στο εσωτερικό του παλατιού.
Ο κλιματισμός, έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίστηκε το 1902 αλλά δεν αφορούσε τον άνθρωπο. Κατασκευάστηκε για να ελέγξει τα επίπεδα υγρασίας σε μία εκτυπωτική εταιρεία. Τα πρώτα κλιματιστικά και τα ψυγεία χρησιμοποιούσαν τοξικά ή εύφλεκτα αέρια έως το 1928, όπου ο Midgley Thomas Jr, δημιούργησε το Φρέον, το οποίο ήταν πολύ πιο ασφαλές για τον άνθρωπο, όχι όμως και για το περιβάλλον.
Από τότε η τεχνολογία των κλιματιστικών έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και χρησιμοποιούνται πλέον ψυκτικά μέσα φιλικά προς το περιβάλλον. Τα κλιματιστικά είναι πια σε κάθε σπίτι.

Τα οφέλη των κλιματιστικών
 1.  Σώζουν ζωές: Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Προστασίας των Η.Π.Α. 9.000 Αμερικανοί πέθαναν από θερμοπληξία από το 1979 έως το 2013. Ο αριθμός δε αυξάνεται, εάν μετρήσει κανείς και τους θανάτους όπου η υψηλή θερμοκρασία υπήρξε επικουρικός παράγοντας και όχι η κύρια αιτία. Η χρήση των κλιματιστικών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης αυτών των περιστατικών.
 2. Αυξάνουν την αποτελεσματικότητα στον εργασιακό χώρο: Όλοι έχουμε ζήσει στιγμές που στη δουλειά μας δεν λειτουργεί ο κλιματισμός και η ζέστη είναι αφόρητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ενέργεια που καταναλώνουμε για να μειώσουμε τη θερμοκρασία στο σώμα μας, επηρεάζει την ικανότητα μας να σκεφτόμαστε. Όταν ο χώρος κλιματίζεται σωστά, όλοι δουλεύουν αποδοτικότερα.
 3. Εγγυούνται καλύτερο ύπνο: Η διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας στο σώμα μας, βοηθά να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα τόσο οι παλμοί της καρδιάς όσο και η αρτηριακή πίεση, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να κοιμόμαστε πιο ήσυχα.
 4. Εξασφαλίζουν καλύτερη ψυχολογία: Όταν το σώμα υπεθερμαίνεται, ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς και κατά συνέπεια γινόμαστε ανήσυχοι και νευρικοί. Όταν η θερμοκρασία μας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. είμαστε πιο ήρεμοι και ελέγχουμε αποτελεσματικότερα την ψυχολογική μας διάθεση.
Τα κλιματιστικά MORRIS

Η εταιρεία MORRIS, πρωτοστατώντας στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών εδώ και δεκαετίες, διαθέτει μεγάλη ποικιλία κλιματιστικών που μπορούν να καλύψουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες.
Όλα τα κλιματιστικά MORRIS είναι:
 • Υψηλής Ενεργειακής κλάσης (Α++ σε λειτουργία ψύξης και Α+++ σε λειτουργία θέρμανσης για ζεστή κλιματική ζώνη) ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.
Και διαθέτουναναλόγως μοντέλου:
 • Λειτουργία WiFi η οποία επιτρέπει τον πλήρη χειρισμό της συσκευής από συσκευή με λειτουργικό Android ή IOS.
 • Λειτουργία MUTE με την οποία μειώνεται το επίπεδο θορύβου της εσωτερικής μονάδας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα
 • Λειτουργία I-FEEL με ενσωματωμένο στο τηλεχειριστήριο αισθητήρα θερμοκρασίας. Με την ενεργοποίηση της λειτουργία I-Feel το κλιματιστικό ρυθμίζει την θερμοκρασία ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου στο σημείο στο οποίο βρίσκεται το τηλεχειριστήριο. Με αυτόν τον τρόπο έχει την θερμοκρασία την οποία εσείς πραγματικά χρειάζεστε ανά πάσα στιγμή.
 • Ιονιστή ο οποίος απελευθερώνει αρνητικά ιόντα στον αέρα του χώρου και  εξουδετερώνει τις οσμές, τον καπνό και την σκόνη.
 • Φίλτρο σκόνης και φίλτρο ενεργού άνθρακα που βοηθάει στην κατακράτηση και εξουδετέρωση χημικών, αερίων, οσμών, πτητικών οργανικών χημικών ουσιών και καπνού από τσιγάρα.
 • Λειτουργία ύπνου με την οποία το κλιματιστικό ρυθμίζει αυτόματα την θερμοκρασία του χώρου κατά την διάρκεια της νύχτας, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες ύπνου ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί ενέργεια.
 • Αυτόματο χρονοδιακόπτη ενεργοποίησης αλλά και απενεργοποίησης του κλιματιστικού. Αυτό βοηθά να ρυθμίζεται αυτόματα η ώρα ενεργοποίησης αλλά και ο χρόνο λειτουργίας του κλιματιστικού, βάση των πραγματικών σου αναγκών.
 • Λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και με την επάνοδο του ρεύματος, το κλιματιστικό επανέρχεται αυτόματα στην κατάσταση λειτουργίας πριν την διακοπή.
 • Σύστημα αυτοδιάγνωσης. Η μονάδα αυτοδιάγνωσης, αντιλαμβάνεται οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στην συσκευή. Εμφανίζει τον κωδικό του προβλήματος στην οθόνη και ενεργοποιεί αυτόματα την λειτουργία προστασίας, η οποία απενεργοποιεί την συσκευή αν αυτό είναι απαραίτητο.
 • Λειτουργία Turbo, η οποία σου δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσεις τη λειτουργία του κλιματιστικού σου στη μέγιστη δυνατή απόδοση με το απλό πάτημα ενός πλήκτρου.
 • Συμπιεστές περιστροφικού τύπου (rotary compressors) υψηλής απόδοσης από επώνυμους οίκους κατασκευής, οι οποίοι εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση με χαμηλή κατανάλωση αλλά και θόρυβο, ενώ την ίδια στιγμή εγγυούνται την καλή λειτουργία του κλιματιστικού σε βάθος χρόνου.