13 Ιαν Μένουμε δίπλα σας και δίνουμε χρώμα και ήχο στην καθημερινότητα σας
Τα πάντα για τον καφέ
Εφόσον διαβάζεις τις πρώτες γραμμές αυτού του άρθρου είναι δεδομένο ότι σου αρέσει ο καφές. Για την ακρίβεια, όχι μόνο σου αρέσει… τρελαίνεσαι!
Για το άρωμά του, για τη γεύση του, για την κάθε στιγμή που τον απολαμβάνεις! Ακόμη και εάν είσαι στη δουλειά, μη μου πεις ότι δεν χαλαρώνεις τη στιγμή που θα ρίξεις αλλού το βλέμμα σου και θα ρουφήξεις την πρώτη γουλιά από το φλιτζάνι ή την κούπα σου;
Ό,τι και να πούμε ο καφές είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του πολιτισμού μας. Στην πραγματικότητα είναι τέχνη…
Πόσο καλά γνωρίζεις αυτή την τέχνη; Είσαι σίγουρος/η ότι ξέρεις όλα τα είδη, τον τρόπο που αλέθεται και γενικά όλα όσα αφορούν στον καφέ;
Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το αγαπημένο σου ρόφημα.
Τύποι κόκκων καφέ
Στην αγορά κυκλοφορούν 2 είδη κόκκων καφέ. Ο Arabica και ο Robusta. Που διαφέρουν;
- O Arabica είναι το πιο δημοφιλές είδος καφέ. Οι κόκκοι του έχουν μια πιο γλυκιά και περίπλοκη γεύση που μπορείς να πιεις κατευθείαν. Παρόλο όμως που είναι πιο δημοφιλής, δεν έχει τόση καφεΐνη όση ο Robusta.
- O Robusta αν και είναι λιγότερο αρεστός, έχει ισχυρότερη και πιο έντονη γεύση. Λόγω της πίκρας του, χρησιμοποιείται συνήθως σε ροφήματα espresso και σε μείγματα στιγμιαίου καφέ. Αναμφίβολα έχει την περισσότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και για αυτό είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν ξυπνάνε με τίποτα το πρωί!
Το άλεσμα των κόκκων καφέ
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που συχνά παραλείπονται στη διαδικασία παρασκευής του καφέ είναι το άλεσμα των κόκκων. Αν και μπορεί να αγοράσεις και έτοιμο αλεσμένο καφέ σε όποιο είδος θες, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις να τον αλέσεις με έναν σπιτικό μύλο, μόνο και μόνο για την μυρωδιά που θα μοσχοβολήσει στο σπίτι.
Παρακάτω θα βρεις τα είδη αλέσματος και σε τι είδος καφέ χρησιμοποιείται το κάθε ένα
- Χοντρό ή ελαφρώς χοντρό άλεσμα
Το χοντρό ή ελαφρώς χοντρό άλεσμα ενδείκνυται για γαλλικό καφέ σε καφετιέρα φίλτρου . Επειδή ο καφές μένει για αρκετή ώρα μέσα στο νερό μέχρι να γίνει η απόσταξη απαιτείται χοντρό άλεσμα για ένα σωστό αποτέλεσμα.
- Λεπτό άλεσμα
Το λεπτό άλεσμα που πρέπει να έχει τη μορφή ζάχαρης, είναι κατάλληλο για μηχανές espresso που ο καφές έρχεται σε επαφή με το νερό για πολύ σύντομο χρόνο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο espresso είναι πιο ευαίσθητος τύπος καφέ. Εάν το άλεσμα είναι ελαφρώς λεπτότερο ή πιο χοντρό, μπορεί να επηρεάσει δραματικά τη γεύση του espresso.
- Πολύ λεπτό άλεσμα
Αυτού του είδους το άλεσμα πρέπει να μοιάζει με ζάχαρη άχνη και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ελληνικό καφέ. Χρειάζεται να είναι τόσο λεπτό γιατί δεν γίνεται φιλτράρισμα και όλη η ποσότητα του καφέ παραμένει στο φλιτζάνι.
Η σημασία της κατάλληλης μηχανής καφέ
Είτε διαλέξεις να αλέσεις, είτε επιλέξεις να έχεις έτοιμο αλεσμένο καφέ, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συσκευή παρασκευής που θα διαλέξεις, ανεξαρτήτως του τύπου καφέ που θες να παρασκευάσεις.
Οι επιλογές που έχεις είναι άπειρες…. Παρακάτω θα βρεις μερικές αξιόπιστες προτάσεις τόσο για ελληνικό καφέ, όσο και για γαλλικό, espresso ή και πολυκαφετιέρα (espresso και γαλλικό μαζί). Ακόμη και για στιγμιαίο.
Το Αφρόγαλα
Όταν μιλάμε για cappuccino εκτός από το κατάλληλο άλεσμα και την ιδανική μηχανή για espresso, αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι το αφρόγαλα. Οι τρόποι για να το δημιουργήσεις είναι πολλοί. Μπορείς να το παρασκευάσεις από πλήρες αγελαδινό γάλα, με χαμηλά λιπαρά, γάλα εβαπορέ, φυτικό γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή καρύδας. Σε πολλούς δε, αρέσει να γίνεται από κρέμα γάλακτος δίνοντας του μία πιο βελούδινη υφή.
Από ό,τι όμως και εάν θέλεις να το φτιάξεις να ξέρεις ότι τα μυστικά για αφρόγαλα που θα πετυχαίνει πάντα είναι:
Ζεστό Αφρόγαλα
- Βάζεις το γάλα ή την κρέμα σε μεταλλικό δοχείο, γεμίζοντας μόνο το 1/3.
- Ζεσταίνεις πάντα το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων ή στην εστία. Δεν το βράζεις ποτέ γιατί θα «κόψει».
- Το χτυπάς περίπου 1 λεπτό.
- Πριν το ρίξεις στο φλυτζάνι το «γυαλίζεις» με κυκλικές κινήσεις.
Κρύο Αφρόγαλα
- Το γάλα ή κρέμα πρέπει να είναι καλά παγωμένο.
- Το βάζεις σε μεταλλικό δοχείο και λίγο πιο κάτω από τη μέση του.
- Το χτυπάς σε χαμηλές στροφές για περίπου 1 λεπτό.
- Να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς παγάκια γιατί θα αλλοιώσουν τη γεύση του.