fbpx

Ψύκτης κρασιών: Το κελάρι της κουζίνας σου!

Ψύκτης κρασιών: Το κελάρι της κουζίνας σου!

Όταν ο Γάλλος μοναχός Dom Perignon ανακάλυψε τη σαμπάνια στο κελάρι ενός μοναστηριού, φώναξε: «Αδελφοί ελάτε γρήγορα. Πίνω αστέρια!»
Είναι αλήθεια! Οι λάτρεις του κρασιού -όχι μόνο του αφρώδους- πολλές φορές αισθάνονται ότι πίνουν αστέρια. Το άνοιγμα κάθε μπουκαλιού είναι ιεροτελεστία και συνδέεται με σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Απολαμβάνουν κάθε γουλιά του και φροντίζουν να το πίνουν πάντα στην κατάλληλη θερμοκρασία, μη αφήνοντας τίποτα στην τύχη.
Εάν αγαπάς και εσύ το κρασί, σίγουρα όλα τα παραπάνω κάτι σου θυμίζουν. Σίγουρα γνωρίζεις πολύ καλά ότι για να απολαύσεις ένα κρασί δεν αρκεί μόνο η προέλευση και η ποικιλία του, σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα το συντηρήσεις από τη στιγμή που θα το αγοράσεις, μέχρι και τη στιγμή που θα το σερβίρεις…
 
Στην περίπτωση που έχεις σπίτι με κελάρι, όλα είναι εύκολα! Πόσοι όμως από εμάς έχουν αυτή την πολυτέλεια; Ελάχιστοι …
Οι υπόλοιποι τι κάνουν; Τα συντηρούν σε ένα απλό ψυγείο;
 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
Η θερμοκρασία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για το κρασί, τόσο όσον αφορά στο άρωμα του, όσο και στην παλαίωση του.  Έχοντας αυτό ως δεδομένο, ένας χρυσός κανόνας για τη διατήρησή του στο σπίτι είναι να αποφεύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και τις μεγάλες διαφοροποιήσεις τους. Κατά συνέπεια, το κρασί δεν μπορεί να διατηρηθεί σε κάποιο μέρος του σπιτιού, καθώς η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι ποτέ σταθερή. Από την άλλη, δεν μπορεί να διατηρηθεί ούτε στο ψυγείο μιας και το κρύο που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του είναι ξηρό, μη παρέχοντας την κατάλληλη υγρασία που χρειάζεται ώστε να μην αλλοιωθούν η γεύση και τα αρώματά του.
 
Πώς θα διατηρήσω λοιπόν τα αγαπημένα μου κρασιά;
 
  
Ψύκτης κρασιών

Ο ψύκτης κρασιών είναι ένα ψυγείο ειδικά σχεδιασμένο για να αποθηκεύει και να διατηρεί το κρασί αλλά και για να βοηθήσει στην σωστή παλαίωση του, ώστε να αναδείξει τα χαρακτηριστικά και την πλούσια γεύση του. Μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ειδικό, ενώ αποτελεί την πιο προσιτή και αποτελεσματική λύση διατήρησης και παλαίωσης.
Με δυνατότητα να αποθηκεύει αρκετές φιάλες ανάλογα με τις ανάγκες σου, ο ψύκτης κρασιών αποτελεί ουσιαστικά ένα μικρό κελάρι στην κουζίνα σου. Είναι η μοναδική συσκευή που εγγυάται απόλυτο έλεγχο όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τη σωστή συντήρηση του κρασιού, όπως είναι η υγρασία, ο κραδασμοί, το φως και η θερμοκρασία.
Γιατί να αγοράσω ψύκτη κρασιών:
 
1)     Η σταθερότητα θερμοκρασίας που προσφέρει ο ψύκτης κρασιών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη ζωή και τη γεύση του κρασιού, καθώς η υπερβολική θερμότητα θα προκαλέσει πρόωρη γήρανση, ενώ το υπερβολικό κρύο θα εμποδίσει την ωρίμανση του.
2)      Ο περιορισμός ή ακόμη και η πλήρης εξάλειψη των κραδασμών που εγγυάται ένας ψύκτης κρασιών, συντελούν στη σωστή παλαίωση του μιας και οι αναταράξεις του ιζήματος δεν διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.
3)      Η προστασία από το φως, είναι ακόμη ένας βασικός παράγοντας που καθιστά τον ψύκτη κρασιών απαραίτητο για τη σωστή διατήρηση τους. Το φυσικό φως είναι εχθρός του κρασιού. Τα σκουρόχρωμα μπουκάλια προσφέρουν κάποια προστασία, ωστόσο η παρατεταμένη έκθεση σε φυσικό ή τεχνητό φως αλλοιώνει την πλούσια γεύση του κρασιού. Ο ειδικός σχεδιασμός που έχουν οι πόρτες στους ψύκτες κρασιών αποτρέπουν τέτοιου είδους καταστροφικές συνέπειες.
4)      Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος – πέραν της θερμοκρασίας διατήρησης – είναι ακόμη μία λειτουργία του ψύκτη κρασιών. Πολλοί καταναλωτές τείνουν να διατηρούν τα λευκά κρασιά σε κανονικό ψυγείο και τα κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να τα απολαύσουν, τα μεν πρώτα είναι υπερβολικά παγωμένα, τα δε δεύτερα υπερβολικά ζεστά. Ο ψύκτης κρασιών εξασφαλίζει ότι όλα τα κρασιά βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία πόσης, αναδεικνύοντας τη γεύση και το άρωμα τους, ακόμη και σε εκείνα που δεν είναι τόσο ακριβά.
 
 
Οι ψύκτες κρασιών Morris
 
Η εταιρεία MORRIS, πάντα πιστή στη φιλοσοφία της να προσφέρει ηλεκτρικές συσκευές που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και την αναβαθμίζουν, προτείνει μία πλήρη σειρά από ψύκτες κρασιών ικανή να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του οίνου.
Σε διάφορες διαστάσεις, οι ψύκτες κρασιών MORRIS είναι κατασκευασμένοι με μεράκι και μεταξύ άλλων διαθέτουν:
·         2 ζώνες θερμοκρασίας με αυτόνομη ρύθμιση ανά ζώνη
·         Συρόμενα ξύλινα ράφια για ευκολία στη χρήση
·         Πόρτες από διπλό γυαλί ασφαλείας και πλαίσιο /χειρολαβή από ανοξείδωτο ατσάλι
·         Ανεμιστήρα για την καλύτερη ανακύκλωση του αέρα