fbpx

Ρετρό Γοητεία

Τα όμορφα αντικείμενα δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο… Ακόμη και εάν κάτι δεν είναι στο στυλ σου και δεν θα το επέλεγες για το σπίτι σου, το σίγουρο είναι ότι θα το θαυμάσεις…

Αυτό συμβαίνει με τις ρετρό συσκευές…

Αρέσουν σε όλους και είναι πάντα στη μόδα!

Οι ρετρό συσκευές δίνουν vintage αίσθηση στο χώρο, ενώ ταυτόχρονα τον καθιστούν και διαχρονικό. Εάν λοιπόν ενδιαφέρεσαι για τις ρετρό συσκευές, σίγουρα θα θες να μάθεις για την ιστορία τους αλλά και για το πως μπορείς να τις εντάξεις στο σπίτι σου, χωρίς όμως να στερηθείς τις προδιαγραφές των μοντέρνων συσκευών.

Λίγα λόγια για την ιστορία των ρετρό συσκευών

Στα μέσα του 19ου αιώνα, τα περισσότερα νοικοκυριά στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο είχαν υπηρετικό προσωπικό που αναλάμβανε να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού και για αυτό το λόγο δεν υπήρχαν πολλές συσκευές κουζίνας. Όταν όμως οι νοικοκυρές ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του σπιτιού, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ο ηλεκτρισμός, έφτασε σε κάθε σπίτι, οδηγηθήκαμε στην εφεύρεση των βοηθητικών συσκευών που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Για παράδειγμα, το πρώτο πλυντήριο πιάτων ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το πιτσίλισμα των πιάτων με νερό, χρησιμοποιώντας έναν τροχό που περιστρεφόταν με το χέρι. Αυτό συνέβη το 1850 και από τότε ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ.

Η πρώτη ηλεκτρική τοστιέρα, έκανε την εμφάνισή της το 1909 και ήταν ένα μοντέλο που απαιτούσε το ψωμί να γυριστεί μέχρι τη μέση, έτσι ώστε να ψηθούν και οι δύο πλευρές. Το πρώτο ψυγείο εφευρέθηκε το 1834 από τον Jacob Perkins, ωστόσο το εξέλιξε αρκετά ο Fred Wolf, προσθέτοντας ένα παλιό κουτί πάγου στο μικρό ψυγείο για να διατηρεί το περιεχόμενό του δροσερό.

Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα με τα χρόνια….

Οι σημερινές ρετρό συσκευές κουζίνας όχι μόνο υπερέχουν σε απόδοση συγκριτικά με τις αντίστοιχες του παρελθόντος, αλλά έχουν σχεδιαστεί και για να προσθέτουν γοητεία στην κουζίνα. Σε χρώματα όπως είναι το πράσινο, το γαλάζιο, το κόκκινο ή και πιο διακριτικά όπως είναι το εκρού ή το μαύρο, δίνουν την αίσθηση που θέλεις στην κουζίνα σου, κάνοντάς την πιο ζεστή και φιλόξενη.

 
Πως θα ενσωματώσεις τις ρετρό συσκευές στην κουζίνα σου

Όποιο και εάν είναι το στυλ που προτιμάς, οι ρετρό συσκευές βρίσκουν πάντα μια θέση σε ένα σπίτι με γούστο. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτές τις συσκευές σαν μικρά έργα τέχνης που χαρίζουν μία vintage ατμόσφαιρα από τη δεκαετία του ’50.
Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να επιλέξεις τη χρωματική παλέτα που θα ακολουθήσεις και γύρω από αυτήν χτίσε με χαλιά, κουρτίνες και ό,τι άλλο διακοσμητικό στοιχείο θες, δημιουργώντας μια ενιαία εικόνα. Με αυτό τον τρόπο, παλιά και νέα αντικείμενα, θα μοιάζουν μέρος ενός ενιαίου συνόλου.
Εάν έχεις τη δυνατότητα, το ιδανικό για τις ρετρό συσκευές, θα ήταν να τις συνδυάσεις και με τα αντίστοιχα έπιπλα, για να δώσεις ένα ολοκληρωμένο στυλ. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που δεν το θέλουν αυτό, γιατί τους φαίνεται βαρύ και προτιμούν απλά, να βάλουν στην κουζίνα τους μερικές μόνο ρετρό συσκευές, δίνοντας απλά μια νότα νοσταλγίας. Το σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι ταξιδιάρικο και χαλαρωτικό.
 
 
 
Οι ρετρό συσκευές της εποχής μας

Όσο όμορφες και αν είναι οι ρετρό συσκευές και όσο και εάν λέμε ότι είναι μικρά έργα τέχνης, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για συσκευές που έχουν κατασκευαστεί για να τις χρησιμοποιούμε και όχι για να τις κοιτάζουμε.
Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η MORRIS και για αυτό το λόγο προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά από ρετρό συσκευές, όπως ψυγείαφούρνος μικροκυμάτωντοστιέρα, καφετιέρα φίλτρου, καφετιέρα espresso και βραστήρα, οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες κάθε σύγχρονου νοικοκυριού.
Έτσι, η αίσθηση που έχεις είναι ότι η συσκευή σου είναι μεν ρετρό αλλά είναι και τεχνολογίας αιχμής γιατί φέρει το όνομα και την εγγύηση Morris.

Ομορφιά και λειτουργικότητα!