fbpx

Συχνές ερωτήσεις για την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα

Αποφάσισες λοιπόν ότι χρειάζεσαι έναν αφυγραντήρα για το χώρο σου, αλλά έχεις μπερδευτεί με τα όσα σου λένε, τα όσα διαβάζεις αλλά και με τα στοιχεία που σου δίνουν οι διάφοροι κατασκευαστές και δεν ξέρεις τελικά ποιο είναι το σωστό προϊόν για να καλύψει τις ανάγκες σου.

Για να σε βοηθήσουμε στη σωστή επιλογή, συγκεντρώσαμε τις σημαντικότερες ερωτήσεις που μας γίνονται τόσο σε καταστήματα όσο και σε εμάς απευθείας και ετοιμάσαμε τον παρακάτω επεξηγηματικό οδηγό σε όσο πιο απλή γλώσσα μπορούσαμε ώστε να μπορέσεις να κάνεις την καλύτερη επιλογή χωρίς να έχεις το άγχος ότι είτε δεν καταλαβαίνεις κάτι σωστά, είτε ότι σε κοροϊδεύουν για να σου πουλήσουν κάτι…
Ερώτηση: Βλέπω ότι υπάρχουν στην αγορά διαφορετικοί τύποι αφυγραντήρων. Αλλοι μου λένε να αγοράσω τεχνολογίας ζεόλιθου, άλλοι μου λένε να αγοράσω τεχνολογίας συμπιεστή! Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;
Απάντηση: Πράγματι στην αγορά κατά κύριο λόγο διατίθενται οι παραπάνω δύο τεχνολογίες αφυγραντήρων, η καθεμία εκ των οποίων έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της.

Ας ξεκινήσουμε με τους αφυγραντήρες τεχνολογίας συμπιεστή. Το μεγαλύτερο όφελος τους είναι ότι λειτουργούν οικονομικότερα, με τη μέση κατανάλωση ρεύματος ανά λίτρο νερού που έχει αφυγρανθεί από την ατμόσφαιρα να είναι αισθητά χαμηλότερη. Στον αντίποδα, οι συγκεκριμένοι αφυγραντήρες έχουν αισθητή πτώση στην απόδοσή τους όσο πέφτει τόσο η θερμοκρασία όσο και η υγρασία του χώρου. Για την ακρίβεια αυτό συμβαίνει σε βαθμό όπου ουσιαστικά η αφυγραντική τους ικανότητα γίνεται ιδιαίτερα μικρή, και άρα αναποτελεσματικήόταν η μέση θερμοκρασία του χώρου είναι κάτω από τους 15C. Επομένως, για ένα μέσο χώρο ο οποίος θερμαίνεται με οποιοδήποτε τρόπο, αποτελούν την ιδανική λύση.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι αφυγραντήρες ζεόλιθου οι οποίοι γενικότερα έχουν χαμηλότερη αφυγραντική ικανότητα σε λίτρα ανά ημέρα, αλλά ταυτόχρονα έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούν την απόδοση τους σχεδόν αναλλοίωτη ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μειονέκτημα για αυτούς τους αφυγραντήρες αποτελεί το γεγονός ότι η κατανάλωση ρεύματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη έναντι ενός αντιστοίχου μοντέλου με τεχνολογία συμπιεστή. Παρόλα αυτά, όταν οι χώροι εφαρμογής είναι χωρίς θέρμανση, και άρα με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 15C), εκ των πραγμάτων αποτελούν μονόδρομο. Η βάση της λειτουργίας τους είναι η αφύγρανση μέσω του ζεόλιθου και μιας αντίστασης, έτσι από τη μια εξάγουν πιο θερμό αέρα στο χώρο μας, αλλά παράλληλα χρειάζεται προσοχή κατά τη χρήση γιατί η απορροφητική φύση του ζεόλιθου ενδέχεται να τραβήξει και μυρωδιές σε περίπτωση όπου γίνεται χρήση σε χώρους καπνιστών ή κατά το μαγείρεμα. Γενικότερα, η χρήση τους πρωταρχικά προτείνεται για αποθήκες όπου θέλουμε να προφυλάξουμε τα πράγματα μας, ή οικίες με ανύπαρκτη ή ιδιαίτερα ελλειπή θέρμανση όπου επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ενδεικτικά κάτω των 15C

Ερώτηση: Ναι αλλά μου είπαν ότι ένας αφυγραντήρας ζεολίθου θα μου ζεστάνει και το σπίτι ενώ αντιθέτως κάποιοι λένε ότι οι αφυγραντήρες τεχνολογίας συμπιεστή βγάζουν κρύο αέρα

Απάντηση: Σε αυτό το ερώτημα αναφέρονται κάποιες αλήθειες αλλά και κάποιες ανακρίβειες. Δεδομένου του ότι ένα αφυγραντήρας ζεόλιθου συμπεριλαμβάνει και μια αντίσταση για τη λειτουργία του, πράγματι εξάγει αέρα που είναι θερμότερος από τον εισερχόμενο. Παρόλα αυτά πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, αφενός ότι απαιτείται αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, και αφετέρου ότι πρωταρχικά αγοράζουμε έναν αφυγραντήρα και όχι ένα θερμαντικό σώμα! Αντικειμενικά μιλώντας, μιας και όση θέρμανση προέρχεται είναι της τάξης των 600~750W, δεν μπορούμε να μιλάμε για «θερμαντική λειτουργία» για έναν χώρο, και είναι προτιμότερο να θερμάνουμε λίγο το χώρο μας με μια από τις πολλές και οικονομικές προτάσεις που είναι διαθέσιμες στην αγορά ώστε να έχουμε ταυτόχρονα και τα βέλτιστα αποτελέσματα αφύγρανσης.
Όσον αφορά τους αφυγραντήρες τεχνολογίας συμπιεστή, δεν είναι αλήθεια ότι εξάγουν ψυχρό αέρα. Για την ακρίβεια ο αέρας που εξάγεται έχει την ίδια θερμοκρασία με τον εισερχόμενο αέρα. Η όποια αίσθηση κρύου αέρα έχει να κάνει με το ότι αυτός ο αέρας «βγαίνει από τη συσκευή με ταχύτητα και πέφτει» επάνω μας αν καθόμαστε δίπλα στη συσκευή.
Σε όλες των περιπτώσεων πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι σε ένα χώρο με υψηλά επίπεδα υγρασίας, η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι χαμηλότερη από την πραγματική θερμοκρασία. Επομένως, μειώνοντας τα επίπεδα υγρασίας μέσω ενός αφυγραντήρα αυτομάτως βελτιώνουμε την πραγματική αίσθηση θερμοκρασίας.
Ερώτηση: Όταν βλέπω ότι ένας αφυγραντήρας είναι π.χ. 20 λίτρων, αυτό σημαίνει ότι θα μου βγάζει 20 λίτρα νερού την ημέρα; Γιατί ακούω για 8-9 λίτρα περίπου από άλλους κατόχους;

Απάντηση: Η κατηγοριοποίηση της αφυγραντικής ικανότητας ενός αφυγραντήρα τεχνολογίας συμπιεστή γίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες είναι συνήθως στους 30C με υγρασία χώρου 80%. Τονίζουμε το συνήθως γιατί ενδέχεται κάποια μοντέλα να δηλώνονται σε ελαφρά υψηλότερη θερμοκρασία όπως πχ 32C που ευνοούν την απόδοση περαιτέρω. Η αφυγραντική ικανότητα μειώνεται αισθητά όσο πέφτει η θερμοκρασία αλλά και το επίπεδο υγρασίας, οπότε είναι λογικό τα πραγματικά λίτρα αφύγρανσης να είναι λιγότερα. Για όλους τους αφυγραντήρες της MORRIS δηλώνονται οι ακριβείς συνθήκες συνθήκες κάτω από τις οποίες δίδονται τα λίτρα αφύγρανσης για την πληρέστερη ενημέρωση σας.

Ερώτηση: Πόση είναι η κατανάλωση ρεύματος; ‘Εχω μπερδευτεί είτε βλέποντας διαφορετικές τιμές κατανάλωσης στο ίδιο μοντέλο, είτε βλέποντας μόνο μια τιμή κατανάλωσης σε ένα μοντέλο.

Απάντηση: Τυπικά οι καταναλώσεις που πρέπει να ανακοινώνονται είναι δύο. Η μια είναι η «κατανάλωση ισχύος» ή αλλιώς «ratedinputpower» και η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε συνθήκες λειτουργίας με θερμοκρασία 26,7C και επίπεδα υγρασίας 60%. Χονδρικά μιλώντας σε συνθήκες ενός μέσου σπιτιού με θερμοκρασία περίπου 20C και υγρασία που ξεκινάει από 80% και ορίζουμε να μειωθεί σε 55% η μέση κατανάλωση είναι πολύ κοντά σε αυτή την τιμή. Αντίστοιχα υπάρχει και η μέγιστη κατανάλωση όπου δηλώνεται η μέγιστη κατανάλωση που μπορεί να έχει η συσκευή σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας, όπου μιλάμε για 30C με υγρασία 80%. Η MORRIS αναγράφει επάνω στην ετικέτα της συσκευής και τις δύο τιμές για την πληρέστερη ενημέρωση σας.

Ερώτηση: Πως γίνεται να υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στην κατανάλωση μεταξύ συσκευών ιδίας αφυγραντικής ικανότητας;

Απάντηση: Είναι απολύτως λογικό καθότι η κατανάλωση εξαρτάται από την ενεργειακή αποδοτικότητα της όλη κατασκευής. Καθοριστικοί παράγοντες είναι η ποιότητα του συμπιεστή, το εμβαδό των στοιχείων, αλλά και ο προγραμματισμός της συσκευής. Για αυτό το λόγο στην αγορά διατίθενται πολλά διαφορετικά μοντέλα, από απλά ως υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η σειρά μοντέλων της MORRIS έρχεται να καλύψει όλες τις πιθανές ανάγκες σας.

Ερώτηση: Βλέπω ότι τα μοντέλα με πραγματικά χαμηλότερη κατανάλωση είναι αρκετά ακριβότερα. Αξίζει να δώσω τα παραπάνω λεφτά;
Απάντηση: Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις ανάγκες σας. Αν αντιμετωπίζετε σημαντικό πρόβλημα υγρασίας, και επομένως σκοπεύετε να κάνετε εκτεταμένη χρήση της συσκευής, τότε η λογική λέει ότι θα πρέπει να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε μοντέλα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Από την άλλη, αν η απαιτούμενη χρήση θα είναι μικρότερης διάρκειας και περισσότερο βοηθητική, τότε μπορείτε να είσαστε περισσότερο ελαστικοί ως προς το θέμά «κατανάλωση». Σε όλες των περιπτώσεων, δίνοντας έμφαση στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας όλη η σειρά αφυγραντήρων της MORRIS δίνει έμφαση στην χαμηλή κατανάλωση, με τη σειρά Premier ειδικά να διακρίνεται για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές κατανάλωσης ισχύος!

Ερώτηση: Αφού λοιπόν είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας η κατανάλωση, τότε όσο πιο χαμηλή είναι αυτή τόσο πιο καλά
Απάντηση: Αυτό ισχύει εφόσον φυσικά μιλάμε για μοντέλα ιδίας αφυγραντικής ικανότητας! Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας καθότι είναι εντελώς λάθος να συγκρίνουμε την κατανάλωση μεταξύ μοντέλων διαφορετικής αφυγραντικής ικανότητας μιας και αυτό που ουσιαστικά μας ενδιαφέρει είναι πόσο ρεύμα καταναλώνουμε ανά λίτρο νερού που θα αφυγρανθεί! Επομένως δεν είναι καθόλου απίθανο ένα μοντέλο που μας φαίνεται ότι καταναλώνει λίγο ρεύμα, στην ουσία να καταναλώνει πολύ περισσότερο.

Ερώτηση: Γιατί ενώ στα μοντέλα τεχνολογίας συμπιεστή παρατηρούνται τόσο μεγάλες αποκλίσεις στην κατανάλωση ισχύος, ενώ στα μοντέλα τεχνολογίας ζεολίθου βλέπω ότι αναλογικά με τα λίτρα αφύγρανσης οι καταναλώσεις είναι πολύ κοντά μεταξύ των διαφόρων μοντέλων της αγοράς;

Απάντηση: Οι αφυγραντήρες τεχνολογίας συμπιεστή είναι πιο πολυσύνθετες λειτουργικά και υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που καθορίζουν την απόδοση. Αντιθέτως, στους αφυγραντήρες τεχνολογίας ζεόλιθου τα πράγματα είναι πιο απλά καθότι η όλη λειτουργία στηρίζεται στο δίσκο ζεόλιθου, στη θέρμανση με αντίσταση, και στον ανεμιστήρα, και επομένως η κατανάλωση σχετίζεται πιο άμεσα με την αφυγραντική ικανότητα του αφυγραντήρα.

Ερώτηση: Ακούω να γίνονται πολλά σχόλια σχετικά με το πόσο θορυβώδες ή μη είναι ένα μοντέλο. Από τι προκαλείται ο θόρυβος σε έναν αφυγραντήρα;

Απάντηση: Οι πηγές θορύβου μπορεί να είναι πολλές. Πρωταρχικά θόρυβος μπορεί να προκαλείται υπό μορφή τριγμών λόγω κακής συναρμολόγησης ή φθηνής ποιότητας πλαστικών. Θόρυβος επίσης μπορεί να προκαλείται από τη λειτουργία του συμπιεστή αν αυτός είναι χαμηλού κόστους. Ο θόρυβος όμως κύρια προέρχεται από τη ροή του αέρα και άρα μεγάλο ρόλο παίζει η ταχύτητα λειτουργίας του ανεμιστήρα αλλά κυρίως ο σχεδιασμός του αφυγραντήρα ο οποίος ενδέχεται από μόνος του να ενισχύει ακουστικά τον αεροδυναμικό θόρυβο. Τα μοντέλα της MORRIS είναι κατασκευασμένα από ποιοτικό πλαστικό, ενώ οι συμπιεστές που φέρουν είναι υψηλής ποιότητας κατασκευασμένοι από κορυφαίους κατασκευαστές. Επίσης, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στο σχεδιασμού του κυρίου σώματος ώστε να επιτυγχάνονται ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα θορύβου ακόμα και υπό συνθήκες πλήρους λειτουργίας.

Ερώτηση: Αρα ένα μοντέλο που δηλώνει λιγότερα db θορύβου είναι και πιο ήσυχο λειτουργικά! Σωστά;
Απάντηση: Αν δεχτούμε ότι είναι ποιοτική η συναρμολόγηση και εφόσον δηλώνονται τα db θορύβου σε όλες τις ταχύτητες λειτουργίας τότε λογικά ναι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε τη στάθμη θορύβου σε όλες τις ταχύτητες λειτουργίας του αφυγραντήρα. Παραδείγματος χάρη, δεν γίνεται ένας αφυγραντήρας να έχει 2 ταχύτητες ανεμιστήρα αλλά μια στάθμη θορύβου. Αντίστοιχα, πρέπει πάντα να προσέχουμε αν η τιμή θορύβου που μας φαίνεται ελκυστική ανταποκρίνεται σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας όπου και στην πράξη γίνεται ουσιαστική αφύγρανση! Επειδή η στάθμη θορύβου είναι δεδομένη ανάλογα με τη λειτουργία, δεν γίνεται να είναι «μικρότερη από ένα νούμερο» ή να ανταποκρίνεται γενικότερα στην πιο ήσυχη λειτουργία. Για αυτό το λόγο όλα τα μοντέλα της MORRIS, τα οποία μάλιστα διακρίνονται για την ιδιαίτερα ήσυχη λειτουργίας τους, φέρουν στις ετικέτες τους τη μέγιστη στάθμη θορύβου, ενώ στον ιστότοπο της εταιρείας μας μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα επίπεδα θορύβου για κάθε ταχύτητα λειτουργίας.

Ερώτηση: Παρατηρώ ότι ανάλογα με το μοντέλο αλλάζουν τα κυβικά μέτρα του αέρα που εξάγεται. Να υποθέσω ότι όσο πιο πολλά τα κυβικά μέτρα τόσο καλύτερη η απόδοση της συσκευής. Σωστά;

Απάντηση: Δεν είναι υποχρεωτικό αυτό. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την απόδοση ενός αφυγραντήρα και η ροή αέρα είναι μόνο ένας από αυτούς. Παραδείγματος χάρη αν τα στοιχεία έχουν μεγαλύτερο εμβαδό, ή αν αλλάζουν οι παράμετροι του συμπιεστή, τότε αλλάζει το ποσοστό νερού που συγκρατιέται από κάθε πέρασμα του αέρα από το κύκλωμα του αφυγραντήρα, συγκριτικά με ένα άλλο μοντέλο στο οποίο διαφέρουν οι παραπάνω παράμετροι. Επομένως, τα πάντα εξαρτώνται από την αρχική σχεδιαστική προσέγγιση του κατασκευαστή προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη αφύγρανση.

Ερώτηση: Τι γίνεται όταν ο αφυγραντήρας επιτύχει το ποσοστό υγρασίας που έχω επιλέξει; Πρέπει ή δεν πρέπει να πάψει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας;

Απάντηση: Εξαρτάται από το μοντέλο. Σε κάποια με το που θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο υγρασίας θα κλείσει ο συμπιεστής και θα συνεχίσει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας μόνο λαμβάνοντας διαρκείς μετρήσεις υγρασίας προκειμένου να ενεργοποίησε εκ νέου τον συμπιεστή όταν θα υπάρξει απόκλιση. Αντίστοιχα, τα νεότερα μοντέλα της εταιρείας φέρουν τη Λειτουργία smart control για τον καλύτερο έλεγχο της λειτουργίας της συσκευής. Όταν η υγρασία του χώρου φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, η συσκευή σταμάτα πλήρως τη λειτουργία της. Μετά από 30 λεπτά γίνεται εκκίνηση μόνο του ανεμιστήρα της συσκευής ώστε να γίνει σωστή μέτρηση της υγρασίας. Σε περίπτωση που η υγρασία είναι στα επιθυμητά επίπεδα η συσκευή ξανασταματάει αυτόματα για άλλα 30 λεπτά. Σε άλλη περίπτωση ξεκινά κανονικά την λειτουργία αφύγρανσης. Τα μοντέλα που φέρουν τη λειτουργία smartcontrol μπορείτε να τα βρείτε στον ιστότοπο της εταιρείας μας

Ερώτηση: Μπορώ να προσθέσω μόνος μου κάποιο περαιτέρω φίλτρο στον αφυγραντήρα μου ή να τον λειτουργήσω χωρίς το φίλτρο του;
Απάντηση: Δεν προτείνεται η χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων από την εταιρεία μας καθότι μπορεί να προκληθεί από μείωση απόδοσης ως και βλάβη στη συσκευή. Αναφορικά δε για τη λειτουργία χωρίς φίλτρο, εφόσον μιλάμε για το δεύτερο φίλτρο ενεργού άνθρακα, ή HEPA (ανάλογα με το μοντέλο) τότε ναι δεν είναι υποχρεωτική. Αντιθέτως όμως, η χρήση του φίλτρου σκόνης είναι σε όλες των περιπτώσεων υποχρεωτική γιατί προστατεύει τα εσωτερικά μέρη του αφυγραντήρα σας από σκόνες και μελλοντικές βλάβες.