fbpx

Τα 6 είδη ανεμιστήρα

Η ιστορία του ανεμιστήρα

 

Η χρήση ανεμιστήρα – ως λειτουργική συσκευή – που χρησιμοποιείται για σκοπούς ψύξης και διασκορπισμού της θερμότητας, χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. Σύμφωνα με απεικονιστικά στοιχεία από εκείνη την εποχή, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Ετρούσκοι είχαν ανεμιστήρες ως τελετουργικά αντικείμενα αλλά και ως ψυκτικές συσκευές. Στη δε κινεζική λογοτεχνία, οι ανεμιστήρες συνδέονται με ιστορικούς χαρακτήρες και μυθικά όντα.

Βεβαίως, αυτό που ονομάζουμε ανεμιστήρα με τη σημερινή του μορφή εμφανίζεται για πρώτη φορά  στα τέλη του 19ου αιώνα όταν ο Schuyler Skaats Wheeler εφηύρε τον ηλεκτρικό ανεμιστήρα, παρατηρώντας την προπέλα ενός πλοίου. Η πρώτη απόπειρα ήταν ένας έλικας με 2 μεταλλικά πτερύγια που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε άξονα και συνδέθηκαν σε ένα ηλεκτρικό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό και με αφορμή μία τυχαία παρατήρηση, κατασκευάστηκε ο πρώτος ηλεκτρικός ανεμιστήρας που τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του υπήρξε σύμβολο κοινωνικού status, μιας και εξυπηρετούσε μόνο τους ευγενείς!

Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά. Οι ανεμιστήρες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Διατίθενται πλέον σε πολλούς τύπους καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και ακολουθώντας την τεχνολογική εξέλιξη της εποχής μας.

Τα είδη του ανεμιστήρα

 

1)     Ανεμιστήρας οροφής

Τοποθετείται στο ταβάνι του εκάστοτε δωματίου, αφήνοντας ελεύθερο το χώρο για να εκμεταλλευτείς κάθε τετραγωνικό ενώ παράλληλα προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ στη διακόσμηση του σπιτιού. Με τη δυνατότητα αντίστροφης περιστροφής, ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για δροσιά όσο και για ζέστη. Διαχέει τον αέρα στην ατμόσφαιρα και τους ζεστούς μήνες είναι η μόνη συσκευή που μπορεί να προσφέρει αυτό το ανακουφιστικό δροσερό αεράκι που όλοι έχουμε ανάγκη…

2)     Επιτραπέζιος ανεμιστήρας

Μετά τους ανεμιστήρες οροφής, οι επιτραπέζιοι ανεμιστήρες είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Είναι μικρού μεγέθους και για το λόγο αυτό πολύ βολικοί στη χρήση τους, μιας και μπορούν να μεταφερθούν με μεγάλη άνεση. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης της κατεύθυνσης του αέρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας.

3)     Ανεμιστήρας δαπέδου

Αρκετοί ανεμιστήρες δαπέδου έχουν τη δυνατότητα μετατροπής τους και σε επιτραπέζιους, γεγονός που δίνει περισσότερη άνεση στις επιλογές τοποθέτησής τους. Ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους αποδίδουν ιδανικά, δροσίζοντας με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο. Έχουν και αυτοί τη δυνατότητα ρύθμισης της κατεύθυνσης του αέρα καλύπτοντας μεγάλη περιοχή σε γωνία 1800 από ρυθμιζόμενο ύψος που μπορεί να καλύψει αρκετά τετραγωνικά. Συνήθως, οι ανεμιστήρες αυτής της κατηγορίας διαχωρίζονται με βάση τον σχεδιασμό αλλά και την κατασκευή της φτερωτής, όπου υπάρχουν οι retro στυλ, μεταλλικοί και οι πλαστικοί. Και σε αυτό όμως το σημείο, η εταιρεία MORRIS έχει πρωτοπορήσει, διαθέτοντας στην αγορά ανεμιστήρες με διπλό έλικα και συνολικά 10 πτερύγια καταφέρνοντας να συνδυάσει αυξημένη και πιο ομοιόμορφη ροή αέρα με ταυτόχρονα μειωμένο θόρυβο.

4)     Ανεμιστήρας στήλη

Αυτού του τύπου οι ανεμιστήρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς καθώς έχουν ελάχιστο βάρος και είναι πολύ λεπτοί. Έχουν και αυτοί τη δυνατότητα περιστροφής χωρίς όμως να έχουν ορατά πτερύγια. Το γεγονός αυτό τους καθιστά εξαιρετικά ασφαλείς για σπίτια που έχουν μικρά παιδιά.

5)     Ανεμιστήρας με λειτουργία ιονισμού

Το συγκεκριμένο είδος ανεμιστήρα διατίθεται μόνο από την εταιρεία MORRIS. Η λειτουργία ιονισμού που διαθέτει, καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τους ρύπους. Έτσι,  πέρα από την αίσθηση δροσιάς που απολαμβάνουμε, αναπνέουμε και σε ένα πιο υγιές περιβάλλον, απαλλαγμένο από μικρόβια, κατάλληλο ακόμη και για εκείνους που έχουν άσθμα, είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες και έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

6)     Ανεμιστήρας υδρονέφωσης και ιονισμού

Οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες –διαθέσιμοι και αυτοί από την εταιρεία MORRIS – λόγω του γεγονότος ότι διαθέτουν και λειτουργία υγραντήρα, δροσίζουν το χώρο διατηρώντας τα επίπεδα υγρασίας που χρειάζεται ένα υγιές περιβάλλον. Επιπλέον, η λειτουργία ιονισμού που διαθέτουν καθαρίζει τον αέρα, αφαιρεί τις δυσάρεστες οσμές και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με ευεργετικά για την υγεία αρνητικά ιόντα.

Το μεγάλο ερώτημα

 

Αυτό που πολλοί αναρωτιούνται, είναι εάν έχει νόημα – στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας των κλιματιστικών – να αγοράσει κανείς ανεμιστήρα.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρύβεται παρακάτω, καθώς παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα της αγοράς ενός ανεμιστήρα:

è Χρειάζεται 90% λιγότερη ενέργεια από ένα κλιματιστικό

è Η αποτελεσματικότητά του βασίζεται στο δροσερό αεράκι που διαχέει, ώστε να μειώσει περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός μας και λιγότερο του δωματίου

è Χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης συγκριτικά με ένα κλιματιστικό

è Φυσική ροή του αέρα χωρίς τεχνητά μέσα

è Εύκολη μεταφορά. Μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στον κήπο ή τη βεράντα

è Χαμηλά επίπεδα θορύβου

 

Η απάντηση:

 

Φυσικά και έχει νόημα να αγοράσει κανείς ανεμιστήρα. Γιατί είναι η πιο οικονομική αλλά και η πιο οικολογική λύση για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη. Επίσης, αποτελεί τον πιο φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο ενάντια στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδανικά, κάθε νοικοκυριό θα έπρεπε να διαθέτει και τις δύο συσκευές, γιατί κάθε μία καλύπτει διαφορετικές ανάγκες. Συνδυαστικά δε, επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα…

Και γιατί να επιλέξω έναν ανεμιστήρα MORRIS;

 

Γιατί…

  1.  Όταν όλοι προσφέρουν τα ίδια και τα ίδια, οι ανεμιστήρες τηςMORRIS είναι οι μόνοι που δεν συμβιβάζονται με την πεπατημένη, και διαρκώς παρουσιάζουν καινοτόμες προσεγγίσεις. Μερικά παραδείγματα είναι ο σχεδιασμός διπλής φτερωτής με τα δέκα πτερύγια, ή η λειτουργία ιονισμού…
  2. Μέσα από την υπερπλήρη γκάμα των ανεμιστήρων MORRIS, σίγουρα θα βρεις το ιδανικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται 100% στις ανάγκες σου.
  3. Σε όλα τα μοντέλα ανεμιστήρων MORRIS έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην απόδοση όσο και στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα θορύβου.
  4. Στη MORRIS, η ποιότητα δεν δίνεται μόνο στα λόγια, αλλά στηρίζεται και από 5 ολόκληρα έτη εγγύησης για να έχεις κυριολεκτικά ήσυχο το κεφάλι σου.
  5. Γιατί είναι MORRIS και σου πάει!