fbpx

Τα οφέλη του ιονισμού

Ιονισμός, ιονιστής, αρνητικά ιόντα, θετικά ιόντα…
Έχεις μπερδευτεί λιγάκι;
Όλοι μιλάνε για τον ιονισμό αλλά κανείς δεν εξηγεί τι είναι και που μας ωφελεί…
Εάν είσαι πτυχιούχος φυσικός ή έστω ήσουν πάντα επιμελής στο μάθημα της φυσικής στο σχολείο, λογικά δεν έχεις πρόβλημα να αντιληφθείς τους όρους. Στη περίπτωση όμως που δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, τότε αισθάνεσαι ότι κάποιος εκεί έξω σου κάνει πλάκα ή ότι όλοι γύρω σου μιλούν κάποια άλλη γλώσσα…
Έχεις δίκιο! Για αυτό το λόγο θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
 
Τα αρνητικά ιόντα είναι άτομα οξυγόνου φορτισμένα με ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο. Δημιουργούνται στη φύση από το νερό, τον αέρα, το ηλιακό φως και την ακτινοβολία της γης. Τα βρίσκουμε στη φύση και ιδιαίτερα σε τοποθεσίες με τρεχούμενο νερό ή μετά από μία καταιγίδα.
Όλοι θα έχουμε αισθανθεί την αίσθηση ευεξίας και αναζωογόνησης όταν είμαστε στην παραλία, δίπλα σε έναν καταρράκτη ή μετά από τη βροχή. Αυτή η αίσθηση οφείλεται στην επίδραση που έχουν στο σώμα μας τα αρνητικά ιόντα.
Σκεφτείτε λοιπόν πως θα αισθανόσασταν εάν μπορούσατε να μεταφέρετε αυτό το συναίσθημα μέσα στο σπίτι σας! Να νιώθετε δηλαδή αυτή την αίσθηση της υγιούς ατμόσφαιρας στην κουζίνα, στο σαλόνι και την κρεβατοκάμαρά σας!
Αρνητικά και θετικά ιόντα
 
Σε υψηλές ποσότητες τα αρνητικά ιόντα καθαρίζουν το περιβάλλον από σκόνη, ιούς, οσμές, γύρη, μούχλα, βακτήρια και οποιουδήποτε είδους αερομεταφερόμενα σωματίδια. Αυτά τα σωματίδια είναι φορτισμένα θετικά (θετικά ιόντα).
Υπακούοντας στο νόμο της φύσης που θέλει τα ετερώνυμα να έλκονται, τα αρνητικά φορτισμένα μόρια του αέρα (αρνητικά ιόντα τα οποία βρίσκουμε στις συνθήκες που περιγράφηκαν παραπάνω) έλκουν τα θετικά φορτισμένα σωματίδια των ρύπων και στη συνέχεια ενώνονται, δημιουργώντας μεγαλύτερα στέρεα σωματίδια τα οποία λόγω του βάρους τους πέφτουν στο πάτωμα από όπου και μπορούμε να τα απομακρύνουμε.
Δυστυχώς τα σπίτια μας και οι χώροι εργασίας είναι συνήθως αποκλεισμένα από τα αρνητικά ιόντα και τα οφέλη τους. Όσοι ζούμε σε μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και εάν αερίζουμε συχνά τα σπίτια μας, δεν απολαμβάνουμε παρά μόνο το ένα δέκατο των αρνητικών ιόντων σε σχέση με όσους ζουν στην εξοχή… Εάν προσθέσουμε δε, τα θετικά ιόντα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα των σπιτιών μας από τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων, χαλιά, ταπετσαρίες κ.λ.π. δεν είναι παράλογο που οι περιβαλλοντολόγοι έχουν χαρακτηρίσει τα σπίτια μας “φυλακές θετικών ιόντων” που προκαλούν ή επιβαρύνουν το άσθμα, τα αναπνευστικά προβλήματα και τις αλλεργίες.
Πώς θα αντιδράσουμε;
 
Είναι λοιπόν πασιφανές ότι κάπως θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτή τη νέα συνθήκη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε να φορτίσουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας – μιας και μόνο αυτήν μπορούμε να ελέγξουμε άμεσα – με αρνητικά ιόντα, απομακρύνοντας τα θετικά.
Ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε αυτό αποτελεσματικά είναι να προμηθευτούμε ηλεκτρικές συσκευές (κλιματιστικά, ανεμιστήρες, αφυγραντήρες) που απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα στην ατμόσφαιρα εξυγιαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αέρα που αναπνέουμε στο σπίτι μας και βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής μας.
Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες τα αρνητικά ιόντα:
 
1)      Αυξάνουν την αίσθηση ευεξίας και πνευματικής διαύγειας, εξουδετερώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στην ψυχική υγεία τα θετικά ιόντα. Συχνά είναι γνωστά ως “φυσικά αντικαταθλιπτικά”.
2)      Μειώνουν τα αλλεργιογόνα συστατικά , τους ιούς, τα βακτήρια, τους ρύπους, τη σκόνη και τη μούχλα στην ατμόσφαιρα.
3)      Βελτιώνουν τη λειτουργία των τριχιδίων στην αναπνευστική οδό τα οποία προστατεύουν τους πνεύμονές μας από ερεθισμούς και φλεγμονές. Κατά συνέπεια αποτελούν ασπίδα για κάθε είδους κρυολόγημα, γρίπη ακόμη και άσθμα.
4)      Έχουν χαλαρωτική δράση καθώς εξομαλύνουν τον ρυθμό της αναπνοής, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας.
5)      Αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SeasonalAffectiveDisorder).
6)      Ομαλοποιούν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη θετική διάθεση του ατόμου.
7)      Μειώνουν τους πονοκεφάλους και τις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι γεννήτριες αρνητικών ιόντων είναι τοποθετημένες σε όλα τα νοσοκομεία της Ευρώπης, λόγω της ευεργετικής τους επίδρασης στην υγεία και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
8)      Αυξάνουν την πνευματική συγκέντρωση και την απόδοση. Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που εκτίθενται τακτικά σε υψηλά επίπεδα αρνητικών ιόντων έχουν καλύτερες επιδόσεις σε ασκήσεις διανοητικής νοημοσύνης σε σχέση με εκείνα που αναπνέουν αέρα με θετικά ιόντα σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αρνητικά ιόντα αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο.
 
Συμπέρασμα
 
Τα οφέλη του ιονισμού είναι όχι μόνο πολλά αλλά και πολύτιμα… Αυτό που μένει είναι να προσπαθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο εμείς επιλέξουμε (κλιματιστικό, ανεμιστήρας ή αφυγραντήρας) να φορτίσουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας με αρνητικά ιόντα, αλλάζοντας τη διάθεση και την υγεία μας.