fbpx

Τα πάντα για τον καταψύκτη

Τα πάντα για τον καταψύκτη

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μπήκε στη ζωή μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο καταψύκτης είναι μία σχετικά σύγχρονη ανακάλυψη που γρήγορα μας έχει γίνει απολύτως απαραίτητη. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε το σπίτι μας, χωρίς τουλάχιστον έναν καταψύκτη. Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος  για να διατηρούμε και να προστατεύουμε όλα μας τα τρόφιμα από σήψη, βακτήρια και μούχλα.

Στην πραγματικότητα, οι αυτόνομοι καταψύκτες έχουν αλλάξει τη ζωή μας υπό την έννοια ότι έχουμε πια τη δυνατότητα να ψωνίζουμε λιγότερο συχνά και να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο.

Ας μη γελιόμαστε, για όποιον θέλει να έχει την άνεσή του και να μην αγχώνεται για το που θα αποθηκεύσει τα αγαπημένα του τρόφιμα, η αγορά ενός αυτόνομου καταψύκτη είναι μονόδρομος.

 

Πριν όμως από αυτή την επένδυση είναι σκόπιμο να έχεις μία πλήρη εικόνα για το προϊόν που πρόκειται να αγοράσεις ώστε όχι μόνο να κάνεις τη σωστή επιλογή, αλλά και να ξέρεις κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να το χρησιμοποιείς σωστά.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρακάτω θα βρεις μερικές συχνές ερωτήσεις για τους καταψύκτες που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις σου:

Πόσα είδη αυτόνομου καταψύκτη υπάρχουν;

 

1)     Κάθετος καταψύκτης

Αν και συνήθως είναι λίγο πιο ακριβός από τους υπόλοιπους, η ευκολία που προσφέρει αξίζει το επιπλέον κόστος. Όπου και αν επιλέξεις να τον τοποθετήσεις ο κάθετος καταψύκτης είναι απόλυτα εργονομικός μιας και δεν σε αναγκάζει να σκύβεις και να λυγίζεις για να βρεις αυτό που θες. Επίσης, επειδή έχει περισσότερο ύψος και λιγότερο πλάτος είναι ιδανικός για να τον έχεις μέσα στην κουζίνα σου μιας και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.

2)     Καταψύκτης μπαούλο

Ονομάζεται έτσι γιατί η πόρτα που διαθέτει ανοίγει προς τα πάνω. Λόγω του μεγάλου όγκου του, συνήθως τοποθετείται σε κάποιο χώρο εκτός κουζίνας. Επίσης, είναι κατάλληλος για ογκώδη τρόφιμα και γενικά για ιδιαίτερα αυξημένες ποσότητες τροφίμων, πάντα φυσικά ανάλογα και με τις διαστάσεις του.

3)     Διπλής λειτουργίας

Και τα δύο παραπάνω είδη καταψύκτη έχουν τη δυνατότητα να είναι διπλής λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι κατά βούληση μπορούν να λειτουργούν τόσο σε λειτουργία κατάψυξης όσο και ψύξης. Αυτό σου δίνει μία αίσθηση ελευθερίας γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στιγμές που το ψυγείο δεν είναι αρκετό και χρειάζεσαι ένα δεύτερο.

Πόσο κρύος μπορεί να είναι ένας καταψύκτης;

Ένας καταψύκτης πρέπει να έχει θερμοκρασία -18 o C ή και χαμηλότερη ανάλογα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή ώστε να διατηρούνται σωστά τα τρόφιμα και να αποφεύγεται η αλλοίωσή τους. Ιδανικά, είναι καλό να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο για να ελέγχεις μια φορά την εβδομάδα τη θερμοκρασία, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Μπορεί να υπερφορτώνεται ο καταψύκτης;

Αν γεμίσεις τον καταψύκτη σου, τα κατεψυγμένα τρόφιμα με τα οποία τον έχεις γεμίσει λειτουργούν σαν πάγος σε ψυγείο στην περίπτωση διακοπής ρεύματος. Όμως, ένας υπερβολικά φορτωμένος καταψύκτης με φραγμένους ουσιαστικά αεραγωγούς, καταβάλει υπερπροσπάθεια για να λειτουργήσει και άρα θα αυξήσει τον λογαριασμό του ρεύματός σου κατά πολύ!

Μπορεί κάτι να μην πάει καλά με το φαγητό της κατάψυξης;

Σε ένα ιδανικό σενάριο το κατεψυγμένο φαγητό είναι ασφαλές για πάντα, εφόσον διατηρείται κατεψυγμένο στην κατάλληλη θερμοκρασία. Στην περίπτωση όμως που η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή, τότε αναπτύσσονται επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για υπερβολικά μεγάλο διάστημα (π.χ. 6 μήνες) μπορεί να συμβεί αυτό που ονομάζεται κάψιμο της κατάψυξης. Αυτό που πρέπει πάντα να κάνεις είναι να ελέγχεις το χρώμα και τη μυρωδιά τους.

Είναι αδιάβροχα τα σακουλάκια κατάψυξης;

Οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι σακούλες κατάψυξης είναι αδιάβροχες. Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι σακούλες είναι «ανθεκτικές στη διαρροή». Οπότε πρέπει να δίνεις μεγάλη προσοχή σε αυτό!

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος συσκευασίας για την κατάψυξη;

Αυτό που είναι καλύτερο να κάνεις όταν αποθηκεύεις τα τρόφιμά σου στην κατάψυξη είναι να χρησιμοποιείς αεροστεγείς συσκευασίες (κατά προτίμηση δοχεία) τα οποία είναι κατασκευαστικά κατάλληλα για κατάψυξη τροφίμων. Καλό είναι να χωρίζεις σε μερίδες τα τρόφιμά σου και να αναγράφεις σε ετικέτες το περιεχόμενο ώστε να βρίσκεις εύκολα αυτό που θέλεις!