fbpx

Το στολίδι της κουζίνας σου

Το στολίδι της κουζίνας σου

Είσαι στη φάση που φτιάχνεις την κουζίνα σου από την αρχή ή ξεκινάς την φοιτητική σου περιπέτεια στο νέο σου σπίτι; Κάνεις ανακαίνιση; Χάλασε ο παλιός σου φούρνος και θέλεις να πάρεις καινούριο;
Σε οποιαδήποτε φάση και εάν είσαι, το σίγουρο είναι ότι αναζητάς να αγοράσεις την πιο σημαντική συσκευή για την κουζίνα σου και για το λόγο αυτό πρέπει να ξέρεις όλες τις επιλογές που έχεις, ώστε να αποφασίσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Παλαιότερα τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Υπήρχε ένα είδος ηλεκτρικής συσκευής, οπότε δεν είχες και πολλά να σκεφτείς…
Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει. Κάθε ηλεκτρική συσκευή, μπορεί να διατίθεται σε πολλές παραλλαγές εξυπηρετώντας και την πιο δύσκολη απαίτηση.
Επιστρέφοντας λοιπόν στους φούρνους, τα 4 βασικά είδη που μπορείς να βρεις είναι τα μίνι φουρνάκια, οι ελεύθεροι, οι εντοιχιζόμενοι κάτω πάγκου με εστίες και οι εντοιχιζόμενοι άνω πάγκου.
Ποιος όμως είναι ο καλύτερος για εσένα;
Ο τύπος του φούρνου που θα διαλέξεις, δεν θα επηρεάσει μόνο τον τρόπο που μαγειρεύεις, αλλά θα διαμορφώσει και το στυλ της κουζίνας σου.
 
 
 
Παρακάτω θα δεις ποιο είναι το είδος του κάθε φούρνου και τι πρέπει να σκεφτείς πριν το αγοράσεις.
1)      Μίνι φουρνάκι
Τα μικρά φουρνάκια υπάρχουν σε πολλές εκδόσεις, είτε σαν σκέτοι φούρνοι, είτε και με εστίες. Λειτουργούν με ρεύμα και τοποθετούνται επάνω στον παγκο ή στο τραπέζι καταλαμβάνοντας πολύ λίγο χώρο. Οι εστίες μπορεί να είναι εμαγιέ ή και κεραμικές σε πιο εξελιγμένα μοντέλα. Αποτελούν την ιδανική λύση για πολύ μικρές κουζίνες και για άτομα τα οποία δεν έχουν αυξημένες ανάγκες όπως φοιτητές, εργένηδες ή ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους.
·         Υπέρ: Τοποθετούνται σχεδόν παντού χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο
·         Κατά: Δεν έχουν την χωρητικότητα αλλά και την ισχύ που έχει μια κουζίνα ή ένας φούρνος πλήρων διαστάσεων.
2)      Ελεύθερος φούρνος
Ο ελεύθερος φούρνος είναι μία συσκευή 2 σε 1 που περιέχει εστίες και φούρνο. Είναι ανεξάρτητη συσκευή η οποία ακουμπά στο πάτωμα και εγκαθίσταται συνήθως ανάμεσα στα ντουλάπια της κουζίνας ή μπορεί να σταθεί και μόνη της. Μπορεί να λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, με αέριο ή και τα δύο. Οι εστίες μπορεί να είναι εμαγιέ, κεραμικές ή και γκαζιού. Συχνά χρησιμοποιείται σε σπίτια που θέλουν να δώσουν ένα πιο παραδοσιακό στυλ στην κουζίνα ή δεν υπάρχει η δυνατότητα εντοιχισμού.
·         Υπέρ: Είναι ανεξάρτητος και μετακινείται εύκολα.
·         Κατά: Τοποθετείται στο πάτωμα και χρειάζεται να σκύψεις για να έχεις πρόσβαση στο φούρνο. Δεν είναι ιδανικός για όσους είναι ψηλοί και έχουν προβλήματα προσβασιμότητας.
3)      Εντοιχιζόμενος φούρνος κάτω πάγκου με εστίες
Ο εντοιχιζόμενος φούρνος κάτω πάγκου, συνήθως συνοδεύεται από εστίες (κεραμικές ή επαγωγικές). Λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και τοποθετείται πάντα στην κάτω πλευρά του πάγκου. Χρειάζεται να υπάρχει ειδική καμπίνα στα ντουλάπια ώστε να τοποθετηθεί, άρα πρέπει να γίνει ειδική πρόβλεψη για αυτό.
·         Υπέρ: Ενσωματώνεται στο design της κουζίνας, χωρίς να φαίνεται μια παράταιρη συσκευή. Δίνει αέρα πολυτέλειας στο χώρο.
·         Κατά: Δεν μετακινείται εύκολα. Χρειάζεται να σκύψεις για να έχεις πρόσβαση. Χρειάζεται σχεδιασμό για να τοποθετηθεί.
4)      Εντοιχιζόμενος φούρνος άνω πάγκου
Ο εντοιχιζόμενος φούρνος άνω πάγκου διατίθεται πάντα χωρίς εστίες. Μπορεί να εγκατασταθεί σε βολικό ύψος, ώστε να αποφεύγεται το λύγισμα κάτω από την εστία ή τον πάγκο. Μπορεί να λειτουργεί με ηλεκτρικό ή γκάζι. Εάν διαλέξεις έναν τέτοιο φούρνο, θα πρέπει να υπολογίσεις ξεχωριστά την αγορά εστιών.
·         Υπέρ: Χαρίζει ευελιξία στην κουζίνα και είναι εργονομικός γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να μη σκύβεις για να βάλεις ή να βγάλεις τα ταψιά. Επίσης είναι ιδανικός για όσους έχουν προβλήματα προσβασιμότητας.
·         Κατά: Χρειάζεται να αγοράσεις χωριστά τις εστίες.
Μερικές Σκέψεις
 
Κανείς δεν ξέρει τις ανάγκες σου όπως εσύ. Οπότε μόνο εσύ μπορείς να γνωρίζεις με σιγουριά το είδος του φούρνου που θα σε εξυπηρετούσε.
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή. Το θέμα είναι να έχεις πλήρη εικόνα για το τι κυκλοφορεί στην αγορά και τι έχεις πραγματικά ανάγκη. Κάθε είδος φούρνου έχει τα υπέρ και τα κατά του. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξεις στην αγορά σου είναι να εξασφαλίσεις ότι ο φούρνος σου θα προέρχεται από μια εταιρεία που είναι εδραιωμένη στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών και έχει αξιοπιστία και τεχνογνωσία.