16 Μαρ Το τέλειο πασχαλινό τραπέζι!
Ο αέρας μυρίζει Άνοιξη και το Πάσχα είναι προ των πυλών!
Ομολογουμένως είναι μία από τις ωραιότερες γιορτές του χρόνου! Θα δούμε πάλι τα αγαπημένα μας πρόσωπα και θα συγκεντρωθούμε όλοι γύρω από το τραπέζι για να απολαύσουμε ένα οικογενειακό γεύμα, γεμάτο από πλούσια εδέσματα!
Για όσους απολαμβάνουν το μαγείρεμα, το Πάσχα είναι η ιδανική ευκαιρία να πειραματιστούν στην κουζίνα με νέα πιάτα και συνταγές. Έτσι το παραδοσιακό αρνάκι μπορεί να μαριναριστεί με μυρωδικά Ανατολής και να συνδυαστεί με μία σειρά από συνοδευτικά που θα αναδείξουν τη γεύση του.
Η συνταγή της επιτυχίας
Το Α και το Ω για ένα αξέχαστο εορταστικό γεύμα είναι, αφενός, η συμμετοχή όλων – μικρών και μεγάλων – αφετέρου, ο κατάλληλος εξοπλισμός στην κουζίνα. Ειδικά στην περίπτωση όμως του πασχαλινού τραπεζιού, επειδή πρωταγωνιστής είναι το κρέας – εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα του παραδοσιακού σουβλίσματος – υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να επιτύχουμε το ιδανικό ψήσιμο στο κρέας.
Παρακάτω θα βρεις μερικά από αυτά, τα οποία εάν τα ακολουθήσεις θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και θα πίνουν όλοι στην υγειά σου!
1) Χρησιμοποίησε βαθύ σκεύος
Θα βρεις πολλών ειδών σκεύη, σε διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και υλικά. Το σημαντικό είναι να ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο σκεύος για το υλικό που θέλεις να ψήσεις αλλά και για τον φούρνο σου. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι για να ψηθεί καλύτερα το κρέας σου και για να γίνει πιο ζουμερό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα βαθύ σκεύος που θα «αγκαλιάσει» το κρέας σου, χωρίς να το στεγνώσει.
2) Ψήσε στη χαμηλή σχάρα
Εάν τοποθετήσεις το κρέας σου στην ψηλή σχάρα, το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάψεις εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του θα μείνει ωμό και χωρίς τους χυμούς του. Αυτό που θα σε βοηθήσει είναι να ψήσεις στην πιο χαμηλή σχάρα, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ελέγχεις καλύτερα τη θερμοκρασία, αποφεύγοντας να κάψεις το εορταστικό γεύμα. Στη χαμηλή σχάρα, η θερμοκρασία κατανέμεται ομοιόμορφα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο κρούστα στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό παραμένει ζουμερό και νόστιμο.
3) Υπολόγισε το χρόνο
Το κρέας είναι πολύ ευαίσθητο υλικό στο ψήσιμό του. Εάν το ψήσεις λίγο κινδυνεύει να μείνει ωμό και εάν το ψήσεις πολύ είναι πολύ πιθανό να στεγνώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό είναι το φιλέτο πάχους 4 εκατοστών, το οποίο θέλει 3 λεπτά για να γίνει καλοψημένο. Ένα λεπτό παραπάνω μπορεί να το καταστρέψει! Πρέπει λοιπόν να δώσεις προσοχή στους χρόνους της συνταγής. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Θα πρέπει να έχεις διαρκώς το νου σου στο φούρνο και να ελέγχεις συνέχεια την πορεία του ψησίματος, ώστε να το βγάλεις όταν θα είναι καλά ψημένο αλλά και juicy!
4) Μαρινάρισε, μαρινάρισε, μαρινάρισε
Όλοι οι σεφ, σε όλο τον κόσμο, συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ό,τι κρέας και εάν μαγειρέψεις, όσο καλής ποιότητας και εάν είναι, χρειάζεται να το μαρινάρεις για να σου δώσει το καλύτερο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα. Ακόμη ένας λόγο που αξίζει να μαρινάρεις το κρέας σου είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο μαλακό. Πειραματίσου λοιπόν με μπαχαρικά και λαχανικά, αλλά μην ξεχνάς να βάζεις τελευταίο το αλάτι.
5) Διάλεξε την κατάλληλη κουζίνα
Όλα τα παραπάνω βήματα είναι απαραίτητα για να μαγειρέψεις το κρέας σου με τέτοιο τρόπο που όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους. Επειδή όμως ο σοφός λαός μας λέει ότι «ο μάστορας είναι τα εργαλεία του», αντιλαμβάνεσαι ότι η επιλογή της κατάλληλης κουζίνας, είναι καθοριστικής σημασίας για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μία κουζίνα που θα θερμαίνεται γρήγορα, θα έχει μεγάλη χωρητικότητα, δεν θα έχει απώλειες, θα διαθέτει όσο το δυνατό περισσότερες λειτουργίες ψησίματος και εάν υπάρχει η δυνατότητα θα μπορεί να ψήνει και στη σούβλα!
Δες εδώ όλες τις δυνατές επιλογές: