fbpx

Αφυγραντήρας και εξοικονόμηση ενέργειας

Αφυγραντήρας και εξοικονόμηση ενέργειας

 

Winter is coming…

Ξέρεις πολύ καλά ότι ο χειμώνας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γίνεται δε ακόμη πιο δύσκολη όταν πρέπει να εξοικονομείς ενέργεια. Και ποιος είναι αυτός που δεν ενδιαφέρεται να κερδίσει ενέργεια και χρήματα; Κανείς…

Όλοι λίγο έως πολύ, έχουμε μπει στο παιχνίδι της εξοικονόμησης ενέργειας με διάφορους τρόπους. Αυτό το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο έντονο τον χειμώνα μιας και όλοι αναζητούμε τον αποδοτικότερο και οικονομικότερο τρόπο για να θερμάνουμε τα σπίτια μας.

Ειδικότερα όμως τα τελευταία χρόνια, η αναζήτηση λύσεων για οικονομική και αποδοτική θέρμανση μας έχει οδηγήσει σε αρκετά ικανοποιητικές και εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες όμως δεν αρκούν πάντα από μόνες τους. Ή ακόμη και αν αρκούν, δεν θα έλεγες ποτέ όχι σε κάτι που θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήματα.

Βέβαια, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Στη μάχη για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σου, είναι πολλά τα όπλα σου και είναι και κάποια που μπορεί να σου φαίνονται πολύ μικρά, μπορούν όμως να κάνουν τη διαφορά!

Σε πρώτη φάση όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι στον αγώνα σου κατά του κρύου υπάρχει ένας εχθρός που θα πρέπει οπωσδήποτε να εξουδετερωθεί προκειμένου να ζεσταθείς. Αυτός ο εχθρός δεν είναι άλλος από την υγρασία.

Ο υγρός αέρας είναι πολύ πιο δύσκολο να θερμανθεί από ό,τι ο ξηρός και η υψηλή υγρασία κάνει το σπίτι ψυχρό και παγωμένο. Η υγρασία δε, επιδεινώνει τα προβλήματα υγείας και αυτό είναι ακόμη ένα πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις.

Δεδομένου δε ότι οι εταιρείες ενέργειας αυξάνουν διαρκώς τις τιμές τους, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η καταπολέμηση της υγρασίας θα τους βοηθήσει να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Ο πιο σημαντικός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο αφυγραντήρας, ο οποίος ξηραίνει τον αέρα βοηθώντας με αυτό τον τρόπο να θερμαίνονται οι χώροι ευκολότερα και άρα οικονομικότερα. Να προστεθεί δε, ότι όταν υπάρχει αφύγρανση, η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι υψηλότερη κατά 2oC. Κατά συνέπεια, η χρήση του αφυγραντήρα είναι δεδομένο ότι βοηθάει στην λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

Παρόλο που όλοι το γνωρίζουν αυτό, λίγοι ξέρουν ότι εάν χρησιμοποιήσουν σωστά τη συσκευή μπορούν να εξοικονομήσουν ακόμη περισσότερη ενέργεια και χρήματα.

Ακολουθούν μερικές εξαιρετικές συμβουλές για το πως μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον αφυγραντήρα σου, κρατώντας το πορτοφόλι σου γεμάτο και το σπίτι σου ζεστό και χωρίς υγρασία.

  • Μεγιστοποίησε τις ρυθμίσεις

Πρώτα, θέσε τον αφυγραντήρα σου σε συνεχή υψηλή ρύθμιση μέχρι η υγρασία να πέσει σε ένα αποδεκτό επίπεδο. Στη συνέχεια, άλλαξε τη ρύθμιση στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και άφησέ τον να λειτουργήσει έτσι. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να μειώσεις την παραπάνω ενέργεια που θα δαπανηθεί για την απομάκρυνση της υγρασίας μακροπρόθεσμα.

  • Καθάρισε τακτικά τον αφυγραντήρα

Ο αέρας που διέρχεται τα πηνία μπορεί να αφήνει σκόνη και μικροσωματίδια, τα οποία σε βάθος χρόνου δυσχεραίνουν την λειτουργία της συσκευής, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική τόσο σε απόδοση, όσο και σε οικονομία. Αυτό γίνεται γιατί από τη μία σπαταλά περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει και από την άλλη δεν μπορεί να λειτουργήσει στο 100% των δυνατοτήτων της, αφυγραίνοντας μη επαρκώς τον χώρο. Για να αποφευχθεί αυτό και για να μην αποτελεί πρόβλημα, θα πρέπει να καθαρίζεις τα πηνία ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ηλεκτρική σκούπα και στη συνέχεια με ένα υγρό πανί.

  • Κράτησε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά

Ενώ ο αφυγραντήρας λειτουργεί, κλείσε τα παράθυρα και τις πόρτες για να βοηθήσεις τη μονάδα να λειτουργήσει σωστά, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια μιας και «προσπαθεί» λιγότερο να αφυγράνει την ατμόσφαιρα. Εάν βέβαια η εξωτερική υγρασία δεν είναι υψηλή, τότε μπορείς να αφήσεις ανοιχτά χωρίς να αγχώνεσαι ότι θα αυξήσεις την κατανάλωση.

  • Διάλεξε τον κατάλληλο αφυγραντήρα

Είναι σημαντικό ο αφυγραντήρας που θα διαλέξεις, να είναι ο κατάλληλος για τα τετραγωνικά που θέλεις να καλύψεις. Επίσης, πρέπει να επικεντρώσεις την προσοχή σου σε μοντέλα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ώστε να πετύχεις τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση.

Στη Morris θα βρεις μεγάλη ποικιλία από μοντέλα που θα σε βοηθήσουν να περάσεις, έναν ζεστό και ανέξοδο χειμώνα.

Δες εδώ:

Morris | Αφυγραντήρες – Καθαριστές αέρα