fbpx

Πώς αποθηκεύω τα τρόφιμα στο ψυγείο μου

Πώς αποθηκεύω τα τρόφιμα στο ψυγείο μου

Ποιος δεν έχει ψυγείο στο σπίτι του; Κανένας… Η εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός και διατηρούσαν τα τρόφιμα στις σπηλιές, έχει περάσει ανεπιστρεπτί… Τώρα ο καθένας μπορεί να έχει ένα ψυγείο!

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ξέρουμε όλοι να το χρησιμοποιούμε σωστά…

 

Η τοποθέτηση ενός προϊόντος στο ψυγείο δεν θα πρέπει να είναι μία τυχαία διαδικασία. Δεν ανοίγω απλά το ψυγείο μου και βάζω για παράδειγμα το κρασί, όπου έχει χώρο ή όπου με βολεύει…

 

Η λάθος τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο, μπορεί όχι μόνο να μειώσει το χρόνο ζωής τους αλλά και να γίνει επικίνδυνη σε κάποιες περιπτώσεις αφού μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Παρακάτω θα βρεις έναν ολοκληρωμένο οδηγό, που θα σε βοηθήσει να αποθηκεύεις στο ψυγείο σου τα τρόφιμά σου ακολουθώντας τεχνικές που βοηθούν να αποφύγεις την αλλοίωσή τους, διατηρώντας τα φρέσκα και υγιεινά!

1)     Μην γεμίζεις ασφυκτικά το ψυγείο σου

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι είναι να γεμίζουν ασφυκτικά το ψυγείο τους. Όταν τα τρόφιμα μπλοκάρουν τη ροή του αέρα αναγκάζουν το ψυγείο να λειτουργεί με μεγαλύτερη δυσκολία, αφήνοντας κάποια σημεία πιο ζεστά από άλλα. Για να διευκολύνεις λοιπόν τη ροή του αέρα, δεν θα πρέπει να ακουμπάς τα τρόφιμα στην πλάτη ή στα πλαïνά του ψυγείου. Αφήνοντας 3 εκατοστά απόσταση περιμετρικά, αφήνεις τον αέρα να ρέει διανέμοντας ομοιόμορφα την ψυχρότητα.

2)     Ακολούθησε τα επίπεδα

Κάθε ψυγειοκαταψύκτης χωρίζεται σε διάφορα επίπεδα. Όταν αντιληφθείς για ποιο σκοπό προορίζεται το κάθε ένα, τότε θα γίνει πολύ πιο εύκολο να αποθηκεύεις σωστά τα τρόφιμά σου.

Κύριο μέρος: αποθηκεύεται ο όγκος του φαγητού και είναι εκεί που υπάρχουν και αρκετά ράφια

Χαμηλότερα ράφια: σε έναν ψυγειοκαταψύκτη, είναι το μέρος που πρέπει να αποθηκεύεται το ωμό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, καθώς είναι το σημείο του ψυγείου που είναι το πιο ψυχρό. Αν το ψυγείο όμως διαθέτει ειδικά συρτάρια για αυτά τα τρόφιμα, είναι καλύτερα να τα αποθηκεύεις εκεί μιας και αυτά είναι κατασκευασμένα για να έχουν πιο σταθερή θερμοκρασία και ως εκ τούτου είναι πιο ασφαλή, αποφεύγοντας τις αλλαγές θερμοκρασίας που σε αυτή την κατηγορία των τροφίμων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Επάνω ράφια: αποθηκεύονται τα έτοιμα φαγητά, τα ποτά και τα μυρωδικά. Αυτά τα ράφια τείνουν να έχουν την πιο σταθερή θερμοκρασία αποτρέποντας την αλλοίωσή τους.

Πόρτα: τοποθετούνται τρόφιμα και ποτά που δεν χαλάνε εύκολα, όπως είναι το νερό, τα καρυκεύματα και τα αναψυκτικά. Ευπαθείς τροφές όπως είναι το γάλα, καλό θα είναι να μην αποθηκεύονται στην πόρτα του ψυγείου παρόλο που έτσι μπορεί να έχεις συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Συρτάρια: αποθηκεύονται τα φρούτα και τα λαχανικά που καλό θα είναι να διαχωρίζονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα υπόλοιπα τρόφιμα και κυρίως το κρέας, καθώς ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος.

3)     Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε κρέας, ψάρι και πουλερικά

Τοποθέτησέ τα πάντα σε σφραγισμένα δοχεία ή πάνω σε ένα πιάτο, ώστε να διασφαλίσεις ότι οι χυμοί τους δεν θα διαφύγουν. Μην τα ξετυλίξεις από τη συσκευασία τους, παρά μόνο όταν θα είναι έτοιμα για χρήση. Μαγείρεψέ τα μέσα σε λίγες ημέρες από την ημέρα που τα αγόρασες, διαφορετικά τύλιξε τα σε σακούλες κατάψυξης αφαιρώντας όσο περισσότερο αέρα μπορείς και γράφοντας την ημερομηνία αποθήκευσης, ώστε να μην τα μαγειρέψεις μετά από καιρό.

4)     Μην αφήνεις στην τύχη τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Δεν υπάρχει λόγος να τα αφαιρείς από το περιτύλιγμά τους. Κράτησέ τα στην αεροστεγή τους συσκευασία, μέχρι να θες να τα χρησιμοποιήσεις. Όταν ανοίξεις την αρχική συσκευασία δεν τα επιστρέφεις σε αυτήν. Αντ΄αυτού αποθήκευσε τα σε αεροστεγές δοχείο και σφράγισέ τα ξανά.

Όσον αφορά στο γάλα, καλό θα είναι να χρησιμοποιείς γυάλινες φιάλες, γιατί οι χάρτινες συσκευασίες έχουν την τάση να σχηματίζουν βακτήρια στο στόμιό τους.

Τα σκληρά τυριά, εφόσον αφαιρέσεις την αρχική τους συσκευασία αποθήκευσε τα σε λαδόκολλα χωρίς να τα τυλίξεις πολύ σφιχτά γιατί το τυρί είναι ένα υλικό που χρειάζεται να αναπνέει.

5)     Δώσε στα φρούτα και τα λαχανικά τον χώρο που τους αξίζει

Τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται χώρο για να αναπνέουν. Μην τα βάζεις σε σφραγισμένες σακούλες γιατί έτσι θα διατηρηθούν λιγότερο. Επίσης πρέπει να αποφύγεις να τα πλύνεις πριν τα αποθηκεύσεις, καθώς η υγρασία είναι ο χειρότερός τους εχθρός. Για το λόγο αυτό, όταν τα αποθηκεύεις περιτύλιξέ τα με μία πετσέτα προκειμένου να απορροφά την υγρασία.

6)     ?φησε εκτός ψυγείου ορισμένα

Υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που δεν αγαπούν το ψυγείο και καλύτερα θα είναι να μην τα τοποθετείς σε αυτό εάν θες να έχουν διάρκεια. Αυτά είναι οι μπανάνες, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

Morris T71296CAP

Από όλα τα παραπάνω έχεις ίσως προβληματιστεί. Αναρωτιέσαι πως θα ήταν ένα ψυγείο που θα ανταποκρινόταν καλύτερα σε όλες τις παραπάνω οδηγίες.

Το μοντέλο Morris T71296CAP είναι η καλύτερη επιλογή μιας και διαθέτει:

  • Πολύ χώρο ώστε να μην στριμώχνεις τα τρόφιμά σου. Η καθαρή χωρητικότητά του είναι 295lt — 219lt συντήρηση / 76lt κατάψυξη.
  • Τεχνολογία “Multi Flow”, επιτυγχάνοντας αποτελεσματικότερη και ομοιογενή ψύξη σε όλο το εσωτερικό του ψυγείου.
  • Συρτάρι λαχανικών με γυάλινο καπάκι που τους δίνει τη δυνατότητα να αναπνέουν.
  • Καταψύκτη με 3 συρτάρια που σε απαλλάσσει μια και καλή από την κουραστική διαδικασία να βρεις ή να κατασκευάσεις χώρο!
  • Χώρος αποθήκευσης μεγάλων μπουκαλιών 2Lt στην πόρτα, ώστε να μη μείνεις ποτέ από κρύο νερό.

Με ένα τέτοιο ψυγείο έχεις την άνεση να ακολουθήσεις όλες τις οδηγίες!